Shop

Wildeman

Theater Malpertuis
  • vrijdag25 maart 2022van20:30tot22:00
  • zaterdag26 maart 2022van20:30tot22:00
  • woensdag30 maart 2022van20:30tot22:00
  • donderdag31 maart 2022van20:30tot22:00
  • vrijdag1 april 2022van20:30tot22:00

“… en toen opende het verdriet zijn zwarte muil en slokte me op met huid en haar.”

Ieder jaar in augustus gaat bij de uit Vlaanderen gevluchte herbergier Beer het licht uit. Dan sluit hij zich op in z’n zolderkamer in Amsterdam om ‘af te dalen’ in de gebeurtenissen van z’n leven. Het is een geschiedenis van verlies en verraad, met het broeierige Antwerpen van de 16e eeuw als decorum. Een stad die drijft op handel en geld maar waarin de eenheid zoek is.  En ook Beer is verscheurd, door een verinnerlijkte pijn waar hij niet omheen kan: 3 vrouwen verloor hij in het kraambed, en nog steeds is hij op zoek naar die spreekwoordelijke andere helft. Is er voor Wildeman ook een Wildevrouw? En is dat niet de wens van iedereen?

Hoe ga je met verdriet om? Mag je langer rouwen dan de omgeving dat meestal verdraagt? Kun je pijn bezweren? Kan er een moment komen waarop je je niet meer verzet tegen de pijn, maar die als het ware omarmt? Kan verdriet ook een dierbaar bezit worden, dat niet ten gronde richt? Kunnen we het verlangen naar antwoorden en verklaringen loslaten? Die eeuwige behoefte om te begrijpen waarom de dingen gelopen zijn zoals ze gelopen zijn. Kunnen we de raadselachtigheid van het leven ook als iets moois zien?

Op uitnodiging van artistiek directeur Piet Arfeuille schrijft Jeroen Olyslaegers, uitgaande van zijn bejubelde historische roman Wildevrouw een nieuwe monoloog Wildeman voor rasverteller Bob de Moor.

Over Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers (1967) is schrijver van romans, columns en theaterteksten. Zijn roman Wij werd genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs. Met Wil won hij de Fintro Literatuurprijs. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre.

Over Bob De Moor

Bob De Moor (1949) is al van bij het prille begin een fundament van Theater Malpertuis. Eerst als acteur, daarna als artistiek leider (2002-2009). Na Malpertuis is De Moor bezieler geworden van het Vernieuwd Gents Volkstoneel waarmee hij, samen met vaste tekstschrijver Jo Van Damme, het genre een hernieuwde herkenning meegaf. De Malpertuisproductie Olivetti 82 speelde Bob maar liefst 150 keer. Tijd dus voor een waardige opvolger.


Spel: Bob De Moor 

Coaching: Piet Arfeuille

Tekst: Jeroen Olyslaegers

Vormgeving: Wim Loobuyck, Rik Teunis

Kostuum: Lieve Pynoo

Met dank aan: Tax Shelter & Vlaamse Gemeenschap

Vrijdag 25 maart 2022 - 20u30 - PremièreReserveren bij Theater Malpertuis via deze link.