Shop

In naam van de waarheid

Theater Malpertuis / Victoria Deluxe
  • woensdag28 oktober 2020van20:30tot22:00

Wat verstaan we onder waarheid? Kan waarheid veranderen? Wat zijn de obstakels in de zoektocht ernaar? Moet waarheid toetsbaar zijn? Is fake news gevaarlijk voor de democratie?

 

Dat zijn de vragen die aan de basis liggen van deze voorstelling, gemaakt n.a.v. de 200ste verjaardag van de Nederlandse schrijver Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwes Dekker).

 

Van Multatuli is geweten dat hij zich fel kantte tegen allerlei vormen van machtsmisbruik en misleiding van het volk. De waarheid stond voorop, en dat mocht ook luid verkondigd worden.

 

200 jaar later staat de waarheid opnieuw heel erg onder druk. We beleven de terugkeer van de grote stelligheid: van een manier van denken en spreken die zich onttrekt aan elke vorm van toetsing en kritiek. Fake news en manipulatieve verdraaiingen… het worden dagdagelijkse tools.

 

In deze voorstelling staat acteur en levenskunstenaar Peter De Graef stil bij de obstructies die de waarheid in Multatuli’s tijd en die van ons belemmeren. Victoria Deluxe laat jongeren aan het woord in een videoportret en deBuren introduceren een nieuwe, beloftevolle auteur omtrent het thema. De belangrijkste bijdrage komt van twee waarheidssprekers die een persoonlijke rede brengen over de waarheid die zij willen verdedigen en delen met het publiek. Voor Theater Malpertuis zijn dat Rashif el Kaoui en Joke Hermsen.

 

Rashif el Kaoui (1988) is acteur, rapper, podcastmaker, schrijver en KVS-gezicht. In 2016 won hij de El Hizjra Literatuurprijs.

 

Joke Hermsen (1961) studeerde literatuur en filosofie en onderzocht het werk van Hannah Arendt en Rosa Luxemburg. Ze schreef essays als Stil de tijd, pleidooi voor een langzame toekomst en Melancholie in tijden van onrust.  In Het tij keren stelt Hermsen dat het kritische denken begint met twijfelen en ‘nee’ durven zeggen.

 

 

Productie: Theater Malpertuis en Victoria Deluxe In samenwerking met deBuren

Spel: Peter De Graef, Rashif El Kaoui, Joke Hermsen

 

#staysafe / reservatie verplicht via www.malpertuis.be