Shop

From the Dust lands

Pieter Jan Meuwissen
  • maandag9 september 201909:00totdonderdag10 oktober 201917:00

De klimaatopwarming lijkt te zorgen voor een ongeziene catastrofe. De stijgende temperaturen en dalende neerslag leiden tot het uitbreiden van woestijngebieden. From the Dust lands is het resultaat van een extreme visuele verbeelding van een post-apocalyptische, woestijn geworden wereld. In deze fictieve, doch realistische, plek overleeft de mens in meedogenloze omstandigheden. Drinkbaar water en natuurlijke rijkdommen zijn schaars en worden met militaire macht beschermd. Een occasionele ruïne herinnert aan de beschaving die er voorheen heerste.

 

In zijn werk besteedt Pieter Jan Meuwissen een bijzondere aandacht aan mensen die vandaag overleven in deze extreme omstandigheden. Hun verhaal kan ons veel leren over de wereld waarin we morgen misschien zullen leven.

 

Voor deze fotoreeks bezocht hij woestijngebieden in Egypte en Ethiopië. In het midden van deze godverlaten streken onderzocht hij het effect van verwoestende klimaatelementen op de mens en het landschap.

 

De resulterende reeks toont stoffige, dorre landschappen met hier en daar een teken van menselijke aanwezigheid. De bewuste overbelichting en reductie tot topografische essentie werken de vervreemding en afstandelijkheid van de landschappen in de hand. Het is dan ook verwonderlijk dat deze schrille beelden van een verbleekte toekomst een zekere pracht en aantrekkingskracht hebben. Dit contrast tussen onbehagen en schoonheid staat dan ook centraal in deze reeks.