Shop

De X-factor van wiskunde

Giovanni Samaey
  • donderdag26 maart 2020van12:15tot13:15

Een horrorvak uit de middelbare schooltijd, of een fascinerende wereld? Geef toe: wiskunde heeft niet de meest sexy reputatie. Maar samen met Joos Vandewalle schreef Giovanni Samaey een pittig en leerzaam boek De ‘X-factor’ van wiskunde, dat het dagelijkse belang onderstreept en de aantrekkelijkheid een boost geeft.

 

Giovanni greep voorbeelden uit het leven, voor wie liever geen formules ziet, maar wel wil weten waar wiskunde zoal opduikt. Want ze dient effectief ergens voor! Meer zelfs: ze is er voor iederéén en staat midden in de samenleving. Iets kopen op een website, het veilig gebruik van je creditcard, kunstvervalsing, windenergie, de logistiek van stadsfietsen … Of onze massacommunicatie met beelden, die niet kan zonder compressie van gegevens. Hoe werkt dat? En dan hebben we het nog niet over algoritmes en statistiek. Hoeveel kans maken misdadigers op een terugval? Blijven pientere meisjes langer single? Een simpele datingsite haalt zijn efficiëntie uit complexe modellen met veel meer parameters. Allemaal kwesties met een boeiende wiskundige achtergrond.

 

Maar menselijk gedrag is onvoorspelbaar. Ingenieurs weten dat en bedenken zelfs methodes die robuust zijn, zelfs als ze niet perfect gevolgd worden. Wat met ethiek? Steeds meer gegevens over ons worden bijgehouden. Willen we dat wel? Hoe gaan we met die massa data om? En kán het wel?

 

Giovanni spreekt over een fascinerende en zinniger manier om naar wiskunde, haar toepassingen en haar uitdagingen te kijken.

 

Tijdig uw kaarten reserveren is aan te raden!

Toegang: vooraf inschrijven

Soep en koffie inbegrepen

Organisatie: Cultuurcentrum Gildhof, Bibliotheek en Kenniscentrum, Vormingplus Midden- en Zuid West-Vlaanderen