Shop

Fragile Bricks - Billboard project

FRAGILE BRICKS

Socially distant, closer by art

Een jaar lang bepaalt Covid onze grenzen. Hoe dicht, hoe ver, hoeveel, hoe vrij? We gaven onze sleutels in vertrouwen aan de wetenschap, uitkijkend naar opnieuw onbevangen bewegen. En we voelen ons gesterkt door zorgende engelen.

Maar bestaan er vaccins voor gemis? Kan je een gemoed vangen in curves? Zijn er riemen waar een bang hart onder past? Er ging veel in ons om waar taal en cijfers geen vat op krijgen. Wie ontfermt zich om wat je niet krijgt uitgelegd? Juist ja: verbeelding. En heus niet alles kan op slot.

Kan kunst hoop bieden, aanzetten tot dialoog, betoveren, de stilte onderstrepen, ont-regelen in een tijd waarin regels al te zeer overheersen? Cultuurcentrum Gildhof ging te leen bij tien hedendaagse kunstenaars, vroeg hen een beeld om op je pad te tonen. Voor een keertje niet indoor, maar groots en in ‘The Open’, op 10 geprinte billboards aan Tieltse gevels. Want veel moet vandaag op straat. Het leverde tien krachtige, genereuze beelden op, zonder meer, die zinderen, troosten, of net een echo zijn van wat we dezer dagen voelen. Niet om er mee achter de muur van je bubbel te kruipen. Nee; ze mogen gezien zijn, gedeeld, besproken onder passanten in onze stad. En misschien niet helemaal begrepen, dat is goed, want dat strookt met deze tijden. Voor verbeelding gelden geen afstandsregels. Toen alles dicht ging merkte één van ’s werelds meest vermaarde kunstenaars, David Hockney, laconiek op: “Do remember, they can’t cancel spring” …