Shop

Bauhaus wordt 100

De geest en erfenis van Bauhaus, Kandinsky en Klee
  • dinsdag10 december 2019van19:15tot21:15
  • dinsdag17 december 2019van19:15tot21:15

Dit jaar viert men in Duitsland de honderdste verjaardag van Bauhaus, een school die tot op vandaag een bijzonder grote impact had op vormgeving, architectuur en moderne levenskwaliteit. We mogen gerust met enige trots zeggen dat een Belg aan de wieg stond van dit fenomeen. De Belgische architect-schilder Henry Van de Velde had bij zijn afscheid als directeur van de Großherzoglich-Sächsische Hochschule für Bildende Kunst te Weimar in 1918 de Duitse architect Walter Gropius voorgedragen als zijn opvolger. In 1919 richtte Walter Gropius in het Duitse Weimar de Bauhausschool op. Zijn bedoeling was om een vorm van kunstnijverheid onderwijs uit te bouwen waar architectuur, design, ambachtelijk en artistiek werk in samenhang met elkaar onderricht werden. Met het vertrek van voorname Bauhaus-architecten en studenten naar de States breidde de visie zich uit. De hedendaagse stedelijke cultuur, planning en architectuur en tal van ontwerpen voor sierkunsten, meubilair en gebruiksvoorwerpen werd sterk door Bauhaus bepaald. Namen als Mies Van der Rohe, Walter Gropius, Marcel Breuer, Hannes Meyer, Hans Itten, Josef Albers zijn van onschatbare waarde voor een wereldwijde moderne geest.

Ondanks haar kort bestaan (de school werd door de nazi’s in 1933 gesloten) is ze door die weerklank nog steeds een begrip in de kunst- en designwereld.

 

We bekijken de grondslagen en de blijvende impact van deze eeuweling en doen een zijstap naar het werk van enkele bekende schilders, beeldhouwers en theoretici uit de artistieke tak, zoals Kandinsky en Klee.

 

Begeleiding: Damien Deceuninck

I.s.m. Vormingplus Midden- en Zuid West-Vlaanderen