Shop

Intra Muros: A Titillating Evening Awaits

Elke Desutter
  • vrijdag30 september 202214:00totzondag30 oktober 202217:00

Elke Desutter (Brugge, 1987) behaalde haar KASK-master na kunsthumaniora in Brugge. Sindsdien voert ze een eigenzinnig onderzoek naar de perceptie van het lichaam in fotografie, video en collagekunst, zeer dikwijls ruimtelijk en in situ.

Een eerste aanblik bepaalt veel in een ontmoeting. En de indruk van onze lijven gaat ons dikwijls onherroepelijk vooraf. Dat onze cultuur zeer visueel is ingesteld, is immers niet nieuw, maar eerder een terugplooien op een oeroude reflex, waarbij een eerste oordeel op afstand ons moest behoeden voor gevaar.

In die ‘close encounter’ met elkaars buitenkant vormt huid de ultieme barrière. Uit beeldmateriaal van vele lijven put Elke Desutter een areaal van huidtinten, ledematen en kleine imperfecties zoals blauwe plekken of littekens. Die verzamelt ze met regelmaat tijdens ontmoetingen of open calls, wat haar onderzoek overigens ook sociaal kruidt. Met dat materiaal - ze noemt het lijf tegelijk model, object en medium - voltrekt ze een abstractie van het lichaam, waarin lichaamsdelen worden uitgelicht, gefragmenteerd of gerecombineerd. Wat ze daarmee beoogt is een geobjectiveerd ‘lichaam der lichamen’, in een poging om tegelijk taboes en vooringenomenheid over naaktheid, kleur en gender het hoofd te bieden. Elke Desutter zit ons letterlijk op de huid, maar reflecteert met haar werk ook over het mentale en culturele discours over lijf en leden. Heel bewust gaat ze de seksualisering van lichamelijkheid uit de weg, in de overtuiging dat die in onze huidige communicatie al te vaak de overhand neemt in handen van markt en macht en leidt tot een geforceerde omgang met elkaars lijfelijkheid, zoals misbruik, censuur en toenemende preutsheid.

Voor haar solo in de Intra Muros-reeks gaat Elke Desutter komende maand aan de slag in de d’Hulsterzaal van CC Gildhof, waarvoor ze speciaal een ensemble en meteen ook een omgeving creëert, in een poging om architectuur en ruimtelijkheid te rijmen met ons naakte wezen en zo even op en onder ons vel te kruipen.


Openingsuren: van 14u00 tot 17u00

De tentoonstelling opent op donderdag 29 september 2022 en kadert in het openingsweekend van het cultuurseizoen.

Meer beleven, volgende activiteiten spelen zich af tijdens en in de tentoonstelling:

  • Verken het lichaam al tekenend in een tentoonstelling

Tekenen naar levend model is een oeroude, uiterst interessante en leerrijke artistieke discipline. Wil ook jij op verkenning hoe je de plooien van een naakte verschijning in de vingers krijgt?

  • 4 oktober: Studenten van de Tieltse Kunstacademie beleven een sessie modeltekenen in de installatie van Elke Desutter. Contact: kunstacademie@tielt.be / 051 42 82 70.
  • Op 15 oktober staat een tweede sessie modeltekenen open voor elke geïnteresseerde (18+), van 16u00 – 19u00. Inschrijven voor die unieke sessie kan via reservatiedienst.gildhof@tielt.be / 051 42 82 20.

  • Maak deel uit van het werk van Elke Desutter: schenk een beeld van je huid.

Elke Desutter verzamelt regelmatig nieuw beeldmateriaal, waarbij ze lichaamsdelen registreert die voor komende kunstwerken dienen. Ook jouw lichaam vertelt vast een prachtig, vaak persoonlijk verhaal in elke plooi, rimpel, kwetsuur. Wil je het met haar delen? Dat kan. Elke organiseert op zaterdag 29 oktober een sessie in cultuurcentrum Gildhof, waar je op afspraak en met respect voor je anonimiteit, geheel of gedeeltelijk, voor haar lens kan verschijnen en je verhaal kan doen.

Op zaterdag 29 oktober houdt ze zo’n sessie in CC Gildhof, van 14u00 tot 18u00.

Ben jij geïnteresseerd? Contacteer haar rechtsreeks, zodat jouw anonimiteit verzekerd blijft, als je daar op staat. Twijfel je nog wat? Informeer gerust naar hoe dit verloopt

desutterelke@gmail.com.