Shop
  • donderdag10 november 2022van20:30tot22:00

“Als Armand een Amerikaan was geweest, hadden ze zijn verhaal al zes keer verfilmd.”

Armand Swartenbroeks (°1892) was dé absolute topvoetballer in België in een tijd toen nog geen sprake was van professionele sportbeoefening. Hij combineerde zijn “sportcarrière” met een eigen dokters praktijk, een politieke carrière en zijn inzet als frontarts tijdens de twee Wereldoorlogen.

De unieke combinatie van gevierd topsporter, politicus en arts, maakt dat Armands leven model staat voor een verhaal vol naastenliefde en hoop. Wat is de zin van het leven, als je het niet in de hand hebt?

Met zijn boodschap over hoop, vrede en broederschap, is Armand Swartenbroeks’ levensverhaal ook nu nog brandend actueel.

Bovendien is hij (sorry Romelu, Kevin en Eden) met voorsprong de belangrijkste Rode Duivel ooit !

  •          Onze nationale elf dankt haar bijnaam aan Armand
  •          Hij was de eerste international om de kaap van 50 ‘caps’ te ronden
  •          Is tot vandaag de langst als international opgeroepen Belgische voetballer
  •          Won wél goud voor België – de enige trofee ooit voor onze Rode Duivels – in 1920
  •          Zijn successen lieten voetbal boven boksen uitstijgen als dé populairste sport in ons land

De voorstelling brengt niet enkel het levensverhaal van een man met een veelheid aan talenten. Het zet ook in op een multimediale prikkeling van de zintuigen. Acteur Kevin Van Doorslaer kruipt in de huid van Armand Swartenbroeks en reist terug in de tijd om met Armands vrienden en collega’s (vertolkt door Tom Audenaert, Hilde Van Wesepoel en anderen...) unieke herinneringen op te rakelen.

Voetballen vliegen je om de oren en de videoprojectie op meerdere schermen laat je alles beleven alsof je zelf aan de zijlijn staat van het voetbalveld, in Armands dokterskabinet of aan het front tijdens WOI.


Regie: Yoeri Lewijze

Tekst: Dirk Dobbeleers & Marc Hendrickx

Spel: Kevin Van Doorslaer