Shop

Infidèles

Tg Stan / de Roovers
Koop tickets
  • vrijdag4 februari 2022van20:30tot22:30

Infidèles baseert zich op het gelijknamige scenario uit 1996 en op Laterna Magica, zijn autobiografie, verschenen in 1987. De voorstelling wil hulde brengen aan Ingmar Bergman als schrijver. In Infidèles gaat Bergman ook zelf in dialoog met zijn personages en wordt de ik-figuur van de schrijver in de voorstelling verwerkt. Deze zoektocht naar de autobiografische dimensie van zijn werk vervalt niet in voyeurisme, biecht of psychologisering, maar toont aan hoe subtiel en meedogenloos Bergman menselijke verhoudingen blootlegde, waarbij hij zichzelf niet buiten schot hield.

Door een onbevangen theatrale lectuur zullen de scherpzinnigheid en de menselijkheid, de vitaliteit en de humor van Bergmans oeuvre tot uiting komen. Het wordt een ongekunsteld eerbetoon, een liefdesverklaring, een gebaar van respect zonder in idolatrie te vervallen.


Tekst: Ingmar Bergman

Vertaling: Vincent Fournier

Van en met: Ruth Becquart, Robby Cleiren, Jolente De Keersmaeker, Frank Vercruyssen"Twee uur hang je aan de lippen van de personages en je beseft (weer) wat theater zo onweerstaanbaar maakt."
Knack Focus, Els Van Steenberghe. Nooit was getuige van ontrouw zijn zo intrigerend én aangenaam als tijdens Infidèles van tg STAN. 19/01/2022

"Infidèles is geen voorstelling die aankomt als een uppercut, maar een stuk dat zich geleidelijk onder je vel nestelt en daar nog lang
nazindert."
De Standaard, Filip Tielens. Liefde en lust, overspel en ontrouw. 21/01/2022

"Infidèles is vooral een geweldig uitgewerkte mise en abyme van verhalen, personages en acteurs die alle troeven van het theaterspel tentoonspreidt."
Etcetera, Jasper Delva. Even terzijde, er was ook overspel. 17/01/2022

"De tekst van Infidèles zit vol knipoogjes naar Bergmans idee dat iedereen voortdurend een rol speelt en zelden echt eerlijk is. [...] Dat maakt van Infidèles een erg slimme en gelaagde voorstelling, onder een oppervlak dat leest als een soap en doet lachen als een komedie."
De Morgen, Ewoud Ceulemans. ‘Infidèles’ van tg STAN en De Roovers is één groot rollenspel, maar in welk genre? 17/01/2022

"Dankzij het uitzonderlijk acteerwerk en het spel met aparté duizelen de gedachten tot lang na de voorstelling. [...] Dankzij de troeven van live acteerwerk is de voorstelling meer dan enkel een herwerking van een filmscenario: ze verscherpt zelfs het hele verhaal."
Pzazz.theater, Elie Agniel. Ingmar Bergman op scherp gesteld. 16/01/2022 Opgelet nieuwe locatie: Cultuurcentrum Gildhof, Schouwburgzaal