Shop

Kunstgeschiedenis: Goya en Velazquez - GEANNULEERD

Koop tickets
  • dinsdag8 december 2020van19:15tot21:15
  • dinsdag15 december 2020van19:15tot21:15

Wie Madrid bezoekt kan er niet om heen: in elk paleis , en/of museum hangt er wel een schilderij van Goya of Velázquez. Een ganse brok kunstgeschiedenis zit in hun beider werk vervat: van de 17de eeuw tot de vroeg 19de eeuw. En ze hebben ook iets gemeenschappelijks: het zijn alle twee schilders in opdracht maar dat belette hen niet om een individuele kijk op het schilderij te ontwikkelen.

 

Bij Velázquez komt het barokke schilderij tot zijn volle ontplooiing. Zowel het naturalisme als het statig hofportret kent er zijn hoogtepunt. Een belangrijk thema bij hem is ‘kijken en bekeken worden’ en dat maakt hem ook nu nog interessant voor vele hedendaagse schilders.

 

Goya balanceert tussen het schilderen in opdracht en de vrijheid om een eigen wereld te scheppen. Enerzijds zijn er de rococo-ontwerpen voor de wandtapijten aan het koninklijk hof, anderzijds is er de duistere romantiek van zijn ‘zwarte schilderijen’.

 

Zowel bij Velázquez als Goya valt op dat ze niet alleen bezig waren met het uitschilderen van een verhaal maar ook met het schilderij zelf. En dat maakt hen dan ook juist zo modern.

Begeleiding: Damien Deceuninck

Prijs: syllabus inbegrepen

I.s.m. Vormingplus Midden- en Zuid West-Vlaanderen

 

#staysafe / reservatie verplicht