Shop

Bezoek aan de collectie Herbert

Van private collectie naar Foundation
Koop tickets
  • zaterdag28 maart 2020van09:45tot11:45

Tony Herbert (1902 – 1959), de vader van Anton, was industrieel en politicus. Hij behoorde tot ’s lands belangrijkste verzamelaars van het Vlaams expressionisme. Zoon Anton bouwt op deze basis vanaf de jaren zeventig een collectie uit met internationale avant-garde artiesten. Hij markeert met zijn verzameling twee scharniermomenten: de westerse avant-garde tussen de studentenrevolte van 1968 en de val van de muur in 1989.

De kunstenaars in deze verzameling hebben gemeen dat ze de traditionele definitie van het kunstwerk, het kunstenaarschap en de kunstwereld kritisch in vraag stellen: Carl Andre, Soll LeWitt, On Kawara, Lawrence Weiner, Marcel Broodthaers, Gilbert & George, Mario Merz, Art & Language, Giulio Paolini, Robert Barry, Gerhard Richter en Bruce Nauman. Vanaf 1980 volgt een koerswijziging. kunstenaars hanteerden steeds meer een taal die zich entte op de ondergang van het utopisch toekomstperspectief. De huidige collectiepresentatie Distance Extended / 1979 – 1997 geeft daar een beeld van. Parallel aan het blijvend engagement voor Minimal Art, Concept Art, Arte Povera en Land Art verschijnt een jongere generatie kunstenaars: Jan Vercruysse, Thomas Schütte, Reinhard Mucha, Didier Vermeiren, Jean-Marc Bustamante, Harald Klingelhöller, Rodney Graham, Franz West, John Baldessari, Martin Kippenberger, Mike Kelley en Heimo Zobernig.

De Herberts betrokken in Gent een industrieel pand dat naast hun leef- en woonruimte ook de mogelijkheid biedt de Collectie op te stellen. Voor Annick en Anton Herbert moet de architectuur waarin kunst getoond wordt neutraal zijn en alle aandacht naar de werken zelf laten gaan. In 2008 beslist het koppel om hun collectie een publiek karakter te geven. De stichting opent in 2013. Met werken uit de eigen verzameling, master classes, lezingen en speciale rondleidingen nemen collectie en archief een evenwaardige positie in. De Herbert Foundation wil een voedingsbodem bieden voor onderzoek naar het artistieke gebeuren van de tweede helft van de 20e eeuw.

 

 

Begeleiding: Herbert Foundation

Locatie: Herbert Foundation, Coupure Links 627 A, 9000 Gent

I.s.m. Vormingplus Midden- en Zuid West-Vlaanderen